Samla lån och underlätta avbetalning

Att ha en mängd lån och krediter på mindre belopp är sällan ekonomiskt fördelaktigt, snarare är det så att privatekonomin kan bli rejält lidande om man har en mängd smålån. Anledningen är att lån på mindre belopp alltid är dyrare än lån på större belopp, detta sett till både räntor och avgifter. Ju mer du lånar desto lägre ränta betalar du, så enkelt är det faktiskt.

Om du nu har många lån kan du undersöka möjligheterna att samla dina lån för att få ner kostnaderna och dessutom underlätta avbetalning. Om du inte har en särskilt tilltrasslad ekonomi har du mycket goda möjligheter att samla dina lån.

Samla smålån i ett större privatlån

Med smålån brukar man avse snabblån, avbetalningskrediter, privatlån för inköp av bilar, billån, andra privatlån på lite lägre belopp och liknande. Vad du gör när du samlar dina smålån för att underlätta avbetalning är i praktiken att du tar ett privatlån på ett större belopp för att få loss kontanter att använda till att betala av smålånen.

Du får då ett större lån att betala av på i stället för att behöva betala av på en större mängd lån löpande. Den sammanlagda skulden är lika stor som tidigare, du har egentligen bara bytt långivare. Varför ha 20 smålån på 5000 kr styck när du kan ha ett lån på 100 000 kr?

Med ett större privatlån får du en lägre ränta och lägre totalkostnader. Givetvis spelar din ekonomiska situation roll – ju bättre ekonomi, desto lägre ränta – men alldeles oavsett kommer dina räntekostnader att gå ner om du samlar lån och krediter.

Banker och kreditbolag för privatlån

Du har en stor mängd banker och kreditbolag att vända dig till om du vill ansöka om ett privatlån för att bli av med smålån och krediter. Någon av de fyra affärsbankerna kan vara ett alternativ, särskilt om du redan har engagemang, till exempel ett lönekonto, i banken. När du har valt långivare kan du normalt skicka in en låneansökan via nätet och få besked inom bara någon dag.

Långivaren gör en kreditupplysning och undersöker om du kan beviljas som låntagare eller inte. Om din ansökan godkänns behöver du bara vänta några dagar på att få din utbetalning.

För privatlån finns ett slags informellt maxtak för hur mycket du kan få låna. En majoritet av banker och andra kreditbolag har ett maxtak på 300 000 kr. Några erbjuder privatlån på upp till 350 000 kr medan ett mycket litet fåtal har satt gränsen vid 400 000 kr.