Låna pengar

Det uppstår någon gång i livet ett behov av att kunna investera i något, det kan vara en bostad, sommarstuga, en bil eller kanske något annat som behöver eller vill ha och som det kan vara svårt att spara ihop till.

Olika låneformer

Det finns ett stort antal olika låneformer på marknaden idag som alla på sitt sätt vänder sig till olika målgrupper och har olika villkor eller utföranden för att passa både låneformen men även målgruppen.

Exempel på olika låneformer:

Kreditvärdighet

Generellt så kan vem som helst låna pengar idag, det som dock gäller för samtliga låneformer är att man är kreditvärdig. Att vara kreditvärdig innebär att man har en inkomst och att man inte tidigare har misskött lån eller andra betalningar så att man har fått anmärkningar.

För blancolån är det UC som tillhandahåller kreditupplysningar.

Lägre kreditvärdighet

Det finns vissa företag som lånar ut pengar till personer med en lägre kreditvärdighet, som exempelvis att de accepterar en lite lägre årsinkomst eller till och med att personen har en eller två betalningsanmärkningar. Dock krävs det i dessa fall, det får inte finnas obetalda skulder hos Kronofogden och ibland även att det har förflutit en viss tid sedan man har fått anmärkningen.

Säkerhet för lånen

Eftersom vissa låneformer omfattar säkerhet för lånen som exempelvis bolån eller ett rent billån så är det enklare att bli beviljad dessa lån, även om kreditvärdigheten inte är på topp. Dock kan kreditvärdigheten påverka kostnaden för lånet då banker och finansbolag bedömer att det finns en risk att låna ut pengar till personer som kanske inte når upp till de normala krav som egentligen föreligger. Med säkerhet får man en bättre ränta.

Budget

En viktig detalj som det kan vara lätt att glömma bort när man lånar är att göra en budget eller kalkylera för hur återbetalningarna påverkar ens ekonomi. Det är viktigt att man vet att man kan betala tillbaka lånet eller sina amorteringar på förfallodagen för annars medför detta att man belastas med nya kostnader som påminnelseavgift och krav-avgifter som ytterligare påverkar ens ekonomi.

Missköta sitt lån

Om man missköter sitt lån, kanske på grund av att man inte kan betala, så kommer långivaren att säga upp låneavtalet. Den kommer då att kräva in alla pengar man har lånat på en gång. Finns det en säkerhet för lånet som exempelvis en bostad så kommer långivaren att sälja den för att få tillbaka sina pengar. Dessa situationer innebär alltid höjda kostnader eller att man förlorar pengar och i värsta fall kan det leda till att man får betalningsanmärkningar och därmed får svårt att få nya krediter, hyra bostad eller öppna abonnemang.

När man lånar pengar bör man dels undersöka olika låneformer och kostnader för dessa lån men även göra en kalkyl så man säkert vet att man kan betala tillbaka sitt lån enligt de villkor som finns.