Vad gör en borgenär?

En borgenär lånar ut pengar. Den som lånar pengarna kallas för gäldenär. Idag är det många som förväxlar borgenär med borgensman vilket alls inte är samma sak. Borgenären kan vara en bank eller en privatperson. Banker tillhör den typ av borgenärer som ger lån för att tjäna pengar på det medan privata gäldenärer kan ge lånet som en vänskaplig gest eller som en välgörenhetshandling.

Banker och kreditgivare
Banker kallas för borgenärer eftersom de ger lån. En bank kan ge små och stora lån med olika egenskaper. Då banker och andra former av kreditgivare ger lån så kommer det alltid att upprättas ett lånekontrakt. I detta så fastställs det när pengarna ska betalas tillbaka och med vilken typ av ränta. Större lån kan delas in i flera delar och då kan man betala tillbaka med fast ränta på en del och rörlig ränta på den andra. Eftersom banker och kreditgivare ger lån som kommersiell verksamhet så ska man alltid jämföra de villkor som ges så att man kan få det lån som kommer att kosta minst att teckna.

Privatpersoner som ger lån

Om man vill låna från en borgenär utan några extra kostnader så får man vända sig till en privat borgenär. Detta kan helt enkelt vara någon som man känner eller en släkting som har de pengar som man behöver låna. Det man ska komma ihåg är att en privat borgenär tar en stor risk då inget formellt lånekontrakt upprättas. Vill man låna ut pengar till en kamrat eller släkting så måste man lära sig vilka regler som gäller för detta. Det finns nämligen saker som gåvoskatt att beakta så även om det hela är en privat sak så kan man inte agera som borgenär hursomhelst. Idag finns det även stiftelser som kan agera som borgenärer och inte kräva någon ränta som ett sätt att hjälpa unga människor och förmågor att förverkliga sina drömmar.

Kreditupplysningar
En borgenär gör det som kallas för en kreditupplysning. Det här går ut på att man vänder sig till kreditupplysningsföretag för att ta reda på om den som vill låna pengarna kommer att klara av att betala tillbaka. Man tar en titt på saker som inkomst, bostad, eventuella betalningsanmärkningar och annat som kan skvallra om vilken typ av ekonomi den blivande gäldenären har. Om allt verkar vara i sin ordning så kan borgenären ge den som ansöker om ett lån ett ja och sedan tecknar man lånet i enlighet med de villkor och regler som man har kommit överens om.