Vad är en kreditupplysning (lån)?

En kreditupplysning är en genomgång av en persons ekonomiska historia och nuvarande betalningsförmåga, som kreditgivare använder för att bedöma om de ska bevilja dig ett lån eller annan typ av kredit eller inte.

Vad är en kreditupplysning när man tar ett lån?

En kreditupplysning är ett detaljerat register över din personliga information som din adress, ditt personnummer, ditt personnummer, din inkomst och andra uppgifter som används av långivare när de överväger att bevilja dig ett lån eller annan typ av kredit. Informationen i din kreditupplysning sammanställs av de svenska kreditupplysningsföretagen (UC, Bisnode, Creditsafe och Safenode) som exempel.

De samlar in uppgifter från flera olika källor, till exempel myndigheter som skatteverket och banker som har beviljat dig någon form av kredit. Informationen som de sammanställer hjälper dem att skapa en korrekt bild av hur mycket skulder du för närvarande har samt din förmåga att betala tillbaka pengar som du lånar.

Genom att titta på uppgifterna i din kreditupplysning kan långivarna fatta välgrundade beslut om huruvida de ska låna ut pengar till dig eller inte. Din kreditupplysning innehåller också uppgifter om eventuella sena betalningar eller betalningsanmärkningar på lån eller räkningar som du kan ha haft tidigare. Detta innebär att om du tidigare har haft svårt att hantera skulder kommer detta att beaktas vid bedömningen av din kreditvärdighet.

Hur får jag tillgång till min kreditupplysning?

För att få tillgång till din kreditupplysning i Sverige måste du först kolla av de fyra svenska kreditupplysningsföretag som anges ovan. Varje byrå har sin egen process för att begära en kopia av din rapport så se till att läsa deras instruktioner, det görs alltid online med bankid.