Vad gör Kronofogden?

kronofogden

När en räkning förblir obetald så kommer den till sist att hamna hos Kronofogdemyndigheten. Det här är något som man bör undvika, men idag är det många som blir anmälda för att de inte betalar tillbaka mindre lån i tid eller för att de missar avbetalningar för en vara eller tjänst som de har tecknat avtal om. För de flesta så är Kronofogden ett skällsord, men faktum är att det här är en myndighet som försöker hjälpa företag och privatpersoner att undvika problem med obetalda räkningar.

När man inte har betalt en skuld

Om man inte betalar en skuld så får man först och främst påminnelser i form av brev och eventuellt i form av telefonsamtal. Om man råkar ut för problem med posten så kanske man missar dessa påminnelser och har man då inte koll på sina räkningar så kan man hamna hos Kronofogden utan att ens veta om det. Kronofogden kommer också att skicka ett brev med en räkning och betalar man denna i tid så är problemet ur världen. Om man inte gör det så kommer en betalningsanmärkning att registreras. Denna anmärkning blir sedan tillgänglig för företag som vill göra en kreditupplysning och den kommer att ligga kvar i 3 år även om du har tagit hand om räkningen.

Många företag väljer att ta en titt på Kronofogdens register innan de anställer en person. Om de ser att det finns en anmärkning så kan detta leda till att den jobbsökande avslås. Man kan alltså säga att Kronofogdens register fungerar som en viktig informationskälla för företag som säljer på kredit, ger lån eller vill anställa.

Utmätning

Om man samlar på sig skulder som inte betalas så kan Kronofogden göra mer än registrera betalningsanmärkningar. Med utmätning menas att Kronofogden tar en titt på den lön man har och det som man eventuellt äger. Genom att ta pengar från lönen och sälja det som man äger så kan Kronofogden få in pengarna till skulderna. Det är dock viktigt att inse att det krävs mycket för att en person ska stå inför en utmätning!

Samarbete med företag och privatpersoner

Kronofogden försöker först och främst att samarbeta med företag och privatpersoner för att undvika situationer där man måste få in pengarna med utmätning. En privatperson kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden för att på så vis rensa upp och bli av med sina skulder. Man måste inte ha skulder för att få hjälp. Kronofogdens förebyggande arbete inkluderar rådgivning till den som hör av sig. Den här hjälpen kan man få både som företagare och som privatperson.